erfgoedobject

Eclectische burgerhuis naar ontwerp van E. Goethals

bouwkundig element
ID: 206179   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206179

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eclectisch dubbelhuis, in 1932 opgetrokken naar een ontwerp van professor ingenieur-architect E. Goethals op een verspringende rooilijn, voorafgegaan door een voortuintje met smeedijzeren tuinhek. De baksteenbouw omvat drie travee├źn en twee bouwlagen onder een pseudo-mansardedak met dakkapellen en houten kroonlijst. Kenmerkend zijn de steekboogvensters in kunststenen omlijsting met trapeziumvormige sluitsteen, de gebogen erkers en dito balkons met smeedijzeren balustrades, de hoekpartij met dakje boven de deur, en het dakvenster met pseudo-boogfronton in de brede venstertravee.

De vooruitgeschoven rechtertravee omvat een autobergplaats.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 92015 (bouwvergunning 24.02.1932).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectische burgerhuis naar ontwerp van E. Goethals [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206179 (Geraadpleegd op 22-02-2020)