erfgoedobject

Hoekwoning naar ontwerp van Schellynck

bouwkundig element
ID
206181
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206181

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoekwoning met neoclassicistische inslag, opgetrokken in 1932 naar de plannen van architect Schellynck. Het volume telt drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak met leien mansarde en een aanpalende achterbouw van twee bouwlagen onder plat dak. De lijstgevel aan de Vest bevat een hardstenen onderbouw met Franse voegen en een bovenbouw in rode baksteen, horizontaal geleed door hardstenen cordons en afgelijnd door een houten kroonlijst op hardstenen consooltjes. Typerend zijn de korfboogvormige muuropeningen met hanenkam-ontlastingsbogen, de risalietvormige venstertraveeën met gegolfd balkon en de houten dakkapellen met getoogde vensters, voluten, siersluitsteen en geprofileerde waterlijst. Een afgeronde en verdiepte hoek met bovenaan een hardstenen rocaille sculptuur vormt de overgang naar de nagenoeg blinde, in drie gevelhoge spaarvelden opgedeelde zijgevel in de Gérard Vander Lindenstraat.

Het oorspronkelijk schrijnwerk van de vensters en het smeedwerk van de deur, de balustrade en de voetschraper bleef bewaard.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 92454 (bouwvergunning 20.12.1932).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekwoning naar ontwerp van Schellynck [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206181 (Geraadpleegd op 11-05-2021)