erfgoedobject

Stadswoning naar ontwerp van Charles De Wys

bouwkundig element
ID: 206182   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206182

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rijwoning van art-deco-inslag, gebouwd in 1923 naar een ontwerp van de Brusselse architect Charles De Wys. Het pand omvat twee traveeën en twee bouwlagen onder een leien mansardedak en is opgetrokken in rode baksteen met een lage hardstenen plint en similisteen voor de vensteromlijstingen, de lateien met tandfriezen en hanenkammen, de negblokken en de stellinggaten. De opmerkelijke in reliëf uitgewerkte lijstgevel wordt geleed door hardstenen waterlijsten en gevelhoge pilasters met gesculpteerde voetstukken en hardstenen vazen, en bevat twee- en driezijdige erkers in de bovenbouw en een schuin verdiept inkomportaal. De bovenlichten van het schrijnwerk bevatten glas in lood.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 83322 (bouwvergunning 20.08.1923).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadswoning naar ontwerp van Charles De Wys [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206182 (Geraadpleegd op 29-05-2020)