Eclectische stadswoningen

Beschrijving

Voorbeelden van eclectische rijwoningen uit de periode 1905-1915, bestaande uit twee bouwlagen onder mansarde of drie bouwlagen onder zadeldak, telkens met een smalle deurtravee en een brede, risalietvormige venstertravee met van schouder- en topstukken voorziene tuitbekroning. Rood bakstenen lijstgevels met tot borstweringshoogte opgetrokken hardstenen plinten, dito cordons en muurbanden van witte baksteen. De muuropeningen zijn doorgaans rechthoekig en voorzien van gearticuleerde steek- of korfboogvormige ontlastingssystemen met doorgaans art-nouveau-getinte motieven in de boogvelden en borstweringen. Typerend is de erkeruitbouw in de bovenbouw: rechthoekig, in hout onder leien dak (nrummers 102, 172) of in baksteen onder balkon (nummer 120). Bewaard houten schrijnwerk in nummers 102, 120 en 172, slechts gedeeltelijk in nummer 174.

Het nummer 102, een ontwerp van C. Herpoel uit 1906, is verder versierd met hardstenen kanonskogels, diamantkoppen en kraagstenen, blauw geglazuurde bakstenen en smeedijzeren krulankers.

Het nummer 120 van L. Landeloos is in een muurband van de puntgevel ‘Anno 1914-15’ gedateerd en heeft korfboogvormige muuropeningen in hardstenen omlijsting op de begane grond, een bakstenen erker met afgeronde hoeken op de verdieping en balkons met smeedijzeren hekken.

Th. van Dormael ontwierp voor het nummer 172 een puntgevel bekroond door een haakse pinakel met bol, en geperforeerd door een drielicht met rondboogjes op geriemde zuiltjes.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 68255 (bouwvergunning 06.08.1906); dossier 75977 (bouwvergunning 15.06.1914); dossier 72015 (bouwvergunning 08.08.1910); dossier 71619 (bouwvergunning 14.03.1910).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie