erfgoedobject

Eclectische stadswoning

bouwkundig element
ID: 206185   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206185

Juridische gevolgen

Beschrijving

Naar de plannen van L. Landeloos in 1914 opgetrokken eclectisch rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak met houten kroonlijst op modillons. De traditionele bakstenen gevelopstand is versierd met details in blauwe hardsteen: de bossage-plint met serliana-vormige keldermonden, waterlijsten en muurbanden, en kwarthol geprofileerde omlijstingen van de deur, de rechtstanden van het drielicht op de begane grond, van de erker in de tweede en het balkon in de derde bouwlaag. De diverse muuropeningen zitten onder korf-, rond-, of steekboogvormige ontlastingsbogen in baksteen op eveneens hardstenen aanzetten.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 75818 (bouwvergunning 27.04.1914).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectische stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206185 (Geraadpleegd op 10-07-2020)