erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van A. Stevens

bouwkundig element
ID: 206188   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206188

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1911 naar de plannen van A. Stevens gebouwde burgerwoning van drie bouwlagen onder een complex pannen zadeldak. De gevel is opgetrokken in rode baksteen met blauwe hardsteen voor de hoge plint, de deuromlijsting en de lekdrempels en is versierd met banden en geometrische motieven in witte en gesinterde baksteen. Typerend is de asymmetrische gevelopstand door de hoger opgetrokken rechtse travee en de erker met afgeschuinde hoek, onder balkon met schilddakje. Voorts rechthoekige vensters op de begane grond en getoogde vensters in de bovenbouw, veelal in boogvormige spaarvelden. Met uitzondering van het bovenlicht van de deur, bleef het oorspronkelijk schrijnwerk bewaard.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 72649 (bouwvergunning 02.03.1911).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis naar ontwerp van A. Stevens [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206188 (Geraadpleegd op 31-05-2020)