erfgoedobject

Stadswoning in art-decostijl

bouwkundig element
ID
206191
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206191

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dubbelhuis in art decostijl naar een ontwerp van E. Vanderheyden uit 1928. Het pand omvat drie traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak, is opgetrokken in rode baksteen met een onderbouw in blauwe hardsteen en opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. De zuiver symmetrische lijstgevel is uitgewerkt als penantengevel met geaccentueerd middenrisaliet, waarin een schuin verdiepte toegangsportiek en een dubbelhoge driezijdige erkeruitbouw met drielichten. Beeldbepalend zijn verder de als tandfriezen uitgewerkte hardstenen lateien en daklijst, de baksteenverbanden en -reliëfs en de kunststenen bekroningen van de pilasters. In de derde bouwlaag werd de erker recent opengewerkt tot loggia.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 87610 (bouwvergunning 17.02.1928).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning in art-decostijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206191 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.