erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van O. Devos

bouwkundig element
ID: 206192   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206192

Juridische gevolgen

Beschrijving

Naar de plannen van O. Devos in 1913 gebouwde burgerwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak. De lijstgevel met vernieuwde kroonlijst is opgetrokken in rode baksteen met gebruik van blauwe hardsteen voor de plint, de waterlijsten en de onder- en bovendorpels van de muuropeningen, en witte en lichtblauw geglazuurde baksteentjes voor muurbanden en ontlastingsbogen. Karakteristiek zijn de schouderboogvormige deur en vensters met Frans balkon en platte bandomlijsting op de begane grond, de art-nouveau-getinte motieven in de boogvelden van de eerste en tweede bouwlaag en de rechthoekige houten erker in het middenrisaliet.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 75159 (bouwvergunning 06.11.1913).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis naar ontwerp van O. Devos [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206192 (Geraadpleegd op 31-05-2020)