Winkelhuis La Frégate

Beschrijving

La Frégate werd naar ontwerp van L. Spéder en J. Vanderveken in 1922 heropgebouwd naar bestaand model: een drie traveeën en drie bouwlagen hoog breedhuis in neorenaissancestijl dat in de gevel "1691" gedateerd is en getypeerd wordt door een korfboogvormige winkelpui tussen geringde pilasters, rechthoekige vensters tussen oplopende pilasters in de bovenbouw, en een rijkelijk uitgewerkte, tweeledige gevelbekroning met inzwenkende voluten en een gebroken gebogen fronton, een rondboogvenster tussen ovaalronde oculi, zwaar geprofileerde waterlijsten, en een luik in zeshoekige omlijsting onder een pseudo-frontonbekroning met pijnappelmmotief.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier (09.11.1994).
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 78557 (bouwvergunning 22.05.1922).
  • UYTTERHOEVEN R., Leuven Weleer. Langs de oude universiteit naar het Begijnhof: Grote- en Oude Markt en de Naamsestraat, deel 3, Leuven, 1987, illustratie 8a.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie