erfgoedobject

Stadswoningen met neobarokke geveltoppen

bouwkundig element
ID
206207
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206207

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1921 naar ontwerp van G. Sterckx gebouwde diephuizen van één travee en drie bouwlagen onder een zadeldak, met neobarokke geveltoppen: een verhoogde halsgevel in nummer 11 en een gecombineerde trap- en klokgevel in nummer 12.

Nummer 11 wordt gekenmerkt door een hardstenen pui met korfboogvormig uitstalraam, door een bovenbouw met waterlijsten, horizontale en verticale banden in witte natuursteen, diamantkoppen, een cartouche en wederopbouwsteen, en door steekboogvensters met in de tweede bouwlaag een Frans balkon met balusters. De geveltop wordt bekroond door een dennenappel. Oorspronkelijk houten schrijnwerk met gebogen tussenstijl.

Nummer 12 heeft een eerder traditionele gevel, voorzien van een hardstenen winkelpui met korfboogvormig uitstalraam, speklagen, cartouches en drielichten in negblokomlijstingen in de bovenbouw, en een bolkozijn in de geveltop. Recente puiafsluiting in metaal en vernieuwd houten schrijnwerk.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier (09.11.1994).
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 80554 (bouwvergunning 15.04.1921).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadswoningen met neobarokke geveltoppen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206207 (Geraadpleegd op )