Handelspand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Handelspand

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Oude Markt en onmiddellijke omgeving

Beschrijving

Handelspand dat in 1921 naar ontwerp van J. Dewit werd opgetrokken en opgevat is als een breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak. De gevel in neotraditionele stijl wordt gekenmerkt door een korfboogvormig uitstalraam in de hardstenen pui, speklagen, sierankers, waterlijsten en rechthoekige vensters met negblokomlijstingen in de bovenbouw, en boven de steigergaten een houten kroonlijst op modillons die wordt onderbroken door het getrapt dakvenster met overhoeks topstuk in de middentravee.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier (09.11.1994).
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 80339 (bouwvergunning 14.03.1921).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie