erfgoedobject

Hoekhuis naar ontwerp van C. Goemans

bouwkundig element
ID: 206211   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206211

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1922 naar ontwerp van C. Goemans opgetrokken hoekhuis met twee traveeën aan de Oude Markt, vier traveeën aan de Krakenstraat en drie bouwlagen onder een leien mansardedak. Typerend is het ronde hoektorentje in de bovenbouw, met een schelpvormige console in zandkalksteen, drielichten die uitgewerkt zijn als ronde erkers, en een leien torenspits met smeedijzeren bekroning. De onderbouw wordt gekenmerkt door een zandkalkstenen parement aan de zijde van de Oude Markt, door korfboogvormige vensters en een rondboogdeur onder een oculus met omlopende waterlijst. De bovenbouw is duidelijk neotraditioneel van stijl, en wordt getypeerd door kruisvensters en speklagen. De zolderverdieping wordt verlicht door middel van houten dakkapellen met voluten en boogfrontons.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier (09.11.1994).
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 81657 (bouwvergunning 26.05.1922).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekhuis naar ontwerp van C. Goemans [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206211 (Geraadpleegd op 06-07-2020)