erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van L. Spéder en J. Vanderveken

bouwkundig element
ID: 206218   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206218

Juridische gevolgen

Beschrijving

Breedhuis dat in 1921 naar ontwerp van L. Spéder en J. Vanderveken werd opgetrokken in baksteen en blauwe hardsteen en opgevat is als een dubbelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een kunstleien zadeldak dat voorzien is van vier dakkapellen met frontonbekroning. De uitgesproken classicistische lijstgevel wordt getypeerd door een rechthoekig omlijste Lodewijk XV-deur met spiegelboogvormig bovenlicht en rocaillemotieven op het kalf, in de zwikken en op de sluitsteen. De gelijkaardig omlijste steekboogvensters zijn eveneens voorzien van een rocaillesluitsteen en hebben ter hoogte van de tweede bouwlaag - in de tweede en vierde travee - een Frans balkon met sierlijke, smeedijzeren balustrade. De gevel is bovendien sterk horizontaal geleed door de doorgetrokken lekdrempels en lateien, en door de houten kroon- met tandlijst.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier (09.11.1994).
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 80784 (bouwvergunning 27.06.1921).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis naar ontwerp van L. Spéder en J. Vanderveken [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206218 (Geraadpleegd op 04-07-2020)