erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van E. Mispelter

bouwkundig element
ID
206262
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206262

Juridische gevolgen

Beschrijving

Breedhuis dat in 1922 ontworpen werd door E. Mispelter en na oorlogsschade in 1947 werd hersteld onder leiding van J. Nys. Het pand telt één travee en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak en is voorzien van een puntgevel in neotraditionele stijl, die gekenmerkt wordt door een hardstenen pui met korfboogdeur en -venster, door horizontale en verticale banden in witte natuursteen en pseudo-drielichten ter hoogte van de bovenbouw, en door een korfboogvenster en op de barok geïnspireerde voluten in de geveltop.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier (09.11.1994).
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 105602 (bouwvergunning 23.09.1947).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis naar ontwerp van E. Mispelter [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206262 (Geraadpleegd op )