Burgerhuis naar ontwerp van L. Corthouts

Beschrijving

In 1920 door L. Corthouts ontworpen breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een deels leien, deels pannen mansardedak, met een zandkalkstenen penantengevel in neorenaissancestijl die gevormd wordt door oplopende pilasters - Dorisch in de buitenste traveeën en Ionisch in de binnenste -, met hoge basementen en een bekronend hoofdgestel. Typerend is het dakvenster in de middentravee, met balustervormige borstwering, gecontourneerde voluten, en pilasters met verdiepte spiegels onder een frontonbekroning. De borstweringen van de rechthoekige vensters zijn verfraaid met spiegels en medaillons waarin de opschriften "anno/ 19/ 22".

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier (09.11.1994).
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79577 (bouwvergunning 23.04.1920).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie