erfgoedobject

Hoekpand aan de Drie-Engelenberg

bouwkundig element
ID
206268
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206268

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1920 door C. De Wys ontworpen hoekpand, met drie traveeën aan de Oude Markt, vier traveeën met privé-toegang aan de Drie Engelenberg, en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak met leien mansarde aan de zijde van de Oude Markt. De hoofdgevel wordt gekenmerkt door een houten winkelpui met waaiervormig bovenlicht in een hardstenen omlijsting, en door een als penantengevel opgevatte bovenbouw, met oplopende pilasters onder Ionische kapitelen, classicistische spiegelboogvensters met siersluitsteen, omlopende waterlijst en spiegels in de borstweringen, en door een dakvenster met naar de barok verwijzende voluten, een spiegelboogvenster met neorenaissance mascaron op sluitsteen en waterlijst, en een boogfronton dat doorbroken wordt door een gestileerde vaas.

De zijgevel aan de Drie Engelenberg is minder rijk uitgewerkt en wordt gekenmerkt door een twee bouwlagen hoog blind muurvlak met een spiegelboogvormige omlijsting tussen gekoppelde Ionische pilasters, door een spiegelboogdeur met siersluitsteen en ovaalrond bovenlicht, en door spiegelboogvensters met omlopende waterlijsten in de eerste bouwlaag en geprofileerde lekdrempels. De mansardeverdieping wordt verlicht door twee dakkapellen en een oculus.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier (09.11.1994).
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79302 (bouwvergunning 01.03.1920).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekpand aan de Drie-Engelenberg [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206268 (Geraadpleegd op )