Handelspand, hoekpand Drie Engelenberg

Beschrijving

Handelspand dat in 1920 naar ontwerp van A. Vanden Eynde werd opgetrokken in baksteen en witte natuursteen, en dat opgevat werd als een hoekhuis van drie bouwlagen onder een deels kunstleien deels pannen mansardedak, met twee traveeën aan de Oude Markt, een afgeschuinde hoektravee en drie traveeën aan de Drie Engelenberg.

De eerste bouwlaag is aan de zijde van de Oude Markt opengewerkt door korfboogvormige vensters - tot op de begane grond verlaagd in 1961 (L. Mispelter) - en is omwille van de terreinhelling aan de Drie Engelenberg opgevat als een verhoogde begane grond, met rondboogvensters en centraal in de gevel een privé-toegang die oorspronkelijk naar de bovenliggende etages leidde. De bovenbouw in neotraditionele stijl wordt gekenmerkt door speklagen, door korfboogvormige spaarvelden met pseudo-kruisvensters en een erkervormig drielicht onder een halfrond balkon in de hoektravee, en door twee dakvensters, dat aan de zijde van de Oude Markt met getrapte aanzet, en beide met schouderstukken en een barokke klokbekroning onder een boogfronton. Aan de Drie Engelenberg wordt de zolderverdieping verlicht door drie eenvoudige dakkapellen.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier (09.11.1994).
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79760 (bouwvergunning 17.09.1920).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie