erfgoedobject

Burgerhuis Den Peylkoker

bouwkundig element
ID: 206271   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206271

Juridische gevolgen

Beschrijving

Breedhuis uit 1918 dat naar ontwerp van A. Vanden Eynde werd opgetrokken met twee traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak, en dat voorzien is van een klokgevel, met een deels hardstenen, deels zandkalkstenen pui, een bovenbouw met traditionele speklagen en hoekkettingen, classicistisch geïnspireerde steekboogvensters met platte bandomlijstingen en trapeziumvormige sluitstenen, en een neobarokke geveltop met inzwenkende voluten en een gebogen waterlijst als bekroning. Onder de vensters van de derde bouwlaag bevindt zich een banderol met de huisnaam "den peylkoker".

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier (09.11.1994).
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 78129 (bouwvergunning).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis Den Peylkoker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206271 (Geraadpleegd op 06-06-2020)