erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van J. Dewit

bouwkundig element
ID
206272
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206272

Juridische gevolgen

Beschrijving

Diephuis dat in 1923 naar de plannen van J. Dewit gebouwd werd als een dubbelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak, met een neotraditionele trapgevel die gekenmerkt wordt door speklagen en muurankers, door registers van vensters in zandkalkstenen omlijstingen met kwarthol profiel, doorgetrokken lekdrempels en ontlastingsbogen in gesinterde baksteen, en door een getrapte geveltop met schouderstukken onder zeshoekige pinakels, steigergaten, sokkels met bolmotief en een halsgevelbekroning onder een pseudo-fronton.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier (09.11.1994).
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 76480 (bouwvergunning 28.05.1923).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis naar ontwerp van J. Dewit [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206272 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.