erfgoedobject

Burgerhuis naar ontwerp van J. Dewit

bouwkundig element
ID: 206273   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206273

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gecombineerd breed- en diephuis dat drie bouwlagen telt onder kunstleien zadeldaken, en in 1924 naar ontwerp van J. Dewit werd opgetrokken in baksteen met verwerking van blauwe hardsteen voor de pui en zandkalksteen voor de bovenbouw. De neotraditionele gevel is opengewerkt met smalle en gekoppelde schouderboogvensters - respectievelijk verwijzend naar kloostervensters en drielichten -, en wordt gekenmerkt door speklagen, door natuurstenen vensteromlijstingen onder ontlastingsbogen met sluit- en hoekstenen en verdiept boogveld, door een houten kroonlijst op modillons boven de rechtertravee, en door een getrapte geveltop met korfboogvenster en oculus boven de pseudo-drielichten.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier (09.11.1994).
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 81205 (bouwvergunning 02.05.1924).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis naar ontwerp van J. Dewit [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206273 (Geraadpleegd op 13-07-2020)