erfgoedobject

Burgerhuis Adam en Eva, ontwerp van C. Goemans

bouwkundig element
ID
206276
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206276

Juridische gevolgen

Beschrijving

Breedhuis dat in 1918 naar ontwerp van C. Goemans werd gebouwd met een neorenaissance gevel in bak- en witte natuursteen, getypeerd door speklagen, wortelmotieven, drielichten met gegroefde en balustervormige stijlen, rijkelijk uitgewerkte borstweringen met voorstelling van en opschriften "Adam" en "Eva" in de derde bouwlaag, en een hoofdgestel met gebeeldhouwde fries waarin medaillons, bloemenguirlandes en een mascaron. De gevel wordt bekroond door een barokke top - in medaillons "19-18" gedateerd - met inzwenkende voluten, een rondboogvenster onder een oculus en een boogfronton met topstuk.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier (09.11.1994).
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 76948 (bouwvergunning 02.04.1918).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis Adam en Eva, ontwerp van C. Goemans [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206276 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.