erfgoedobject

Winkelhuis naar ontwerp van A. Devos

bouwkundig element
ID: 206286   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206286

Juridische gevolgen

Beschrijving

Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak, dat in 1923 ontworpen werd door A. Devos. De gevel wordt gekenmerkt door een korfboogvormige pui - voorzien van gedecoreerde en ingediepte schachten met rocaillemotief en een architraaf met meandermotief -, en een bovenbouw met speklagen, doorgetrokken lekdrempels, waterlijsten en spiegels in de borstweringen van de vensters, rechthoekig in de tweede bouwlaag met in het midden een halfrond balkon met classicistische balustrade, en korfboogvormig met doorgetrokken lekdrempels in de derde bouwlaag. Een houten kroonlijst op sierconsoles sluit het gevelvlak af. Vernieuwd schrijnwerk.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 81023 (bouwvergunning 09.04.1923).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuis naar ontwerp van A. Devos [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206286 (Geraadpleegd op 01-06-2020)