erfgoedobject

Stadswoning naar ontwerp van A. Devos

bouwkundig element
ID
206288
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206288

Juridische gevolgen

Beschrijving

Naar ontwerp van A. Devos in 1921 opgetrokken breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een kunstleien mansardedak met drie dakvensters, een groot met houten omlijsting en boogfronton tussen twee (recentere?) kleine dakvensters. De lijstgevel in gestileerde régence-stijl - afgelijnd door oplopende pilasters onder een eenvoudige, houten kroonlijst - wordt gekenmerkt door een brede middentravee tussen twee smallere traveeën, en door spiegelboogvensters, centraal in de tweede bouwlaag voorzien van een balkon met smeedijzeren balustrade, en in de derde bouwlaag met rocaillemotieven en guirlandes in de borstweringen.

Oorspronkelijk schrijnwerk met roedeverdeling in de bovenlichten.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 80545 (bouwvergunning 27.06.1921).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning naar ontwerp van A. Devos [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206288 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.