erfgoedobject

Winkel-woonhuis

bouwkundig element
ID: 206291   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206291

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel-woonhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Oude Markt en onmiddellijke omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 09-11-1994

Beschrijving

Breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak met dakvenster. De gevel, afgelijnd door hoekpilasters op gestileerde consoles, heeft een eenvoudige pui met verdiepte deur en een naar het portaal afgerond uitstalraam onder een bovenbouw met laat-18de-eeuwse inslag, gekenmerkt door rechthoekige vensters met een om de bovenlichten lopende omlijsting, trapeziumvormige sluitsteen, lekdrempels en spiegels in de borstweringen. Typerend zijn de korfboogfries, de Lodewijk XVI-motieven van de hoekpilasters, en het dakvenster met gebogen fronton waarin een Lodewijk XVI-geïnspireerd medaillon met guirlandes.

Het oorspronkelijk schrijnwerk bleef bewaard.


Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

 • Is deel van
  Oude Markt en omgeving

 • Is deel van
  Parijsstraat

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkel-woonhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206291 (Geraadpleegd op 02-06-2020)