erfgoedobject

Twee gelijkaardige handelspanden

bouwkundig element
ID
206292
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206292

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee gelijkaardig opgevatte handelspanden van één travee en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak, die in 1922 gebouwd werden naar de plannen van V. Rosseels. De lijstgevels worden gekenmerkt door een bovenbouw met een pseudo-erker in de tweede bouwlaag - driezijdig in nummer 31 en gerond in nummer 33 -, en door een drielicht - rechthoekig in nummer 31 en boogvormig in nummer 33 - met een rechthoekig balkon op voluutconsoles en een smeedijzeren balustrade in de derde bouwlaag.

Met uitzondering van de pui van nummer 33 bleef overal het oorspronkelijk schrijnwerk bewaard.

Nummer 31 heeft een eenvoudige pui in een schouderboogvormige omlijsting met een verdiepte deur en een naar het portaal afgerond uitstalraam.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 81700 (bouwvergunning 29.05.1922); dossier 79988 (bouwvergunning 24.04.1922).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Oude Markt en omgeving

  • Is deel van
    Parijsstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Twee gelijkaardige handelspanden [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206292 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.