erfgoedobject

L-vormig hoekpand aan Rattemanspoort

bouwkundig element
ID: 206293   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206293

Juridische gevolgen

Beschrijving

L-vormig complex van drie bouwlagen onder een gecombineerd zadeldak met (recente?) dakkapellen, in 1921 gebouwd naar ontwerp van L. Landeloos met een hoofdvolume aan de Parijsstraat en een doorgang naar de doodlopende Rattemanspoort waar zich de dwarsvleugel van het gebouw bevindt.

De bovenbouw in sobere Franse stijl, opengewerkt door middel van steekboogvensters in een simili-omlijsting met trapeziumvormige sluitsteen en omlopende waterlijst, is horizontaal geleed door de hardstenen pui, de puilijst, de muurbanden, de cordonlijst en de ver uitkragende kroonlijst. Deze geleding wordt doorbroken door het verticale karakter van de risalietvormige deurtravee, uitlopend op een dakvenster met licht verheven pilasters onder een gebogen pseudo-fronton met jaarsteen "1921". De doorgang naar de Rattemanspoort is voorzien van hardstenen schamppalen.

Het schrijnwerk van de vensters werd vervangen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 76300 (bouwvergunning 23.05.1921).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: L-vormig hoekpand aan Rattemanspoort [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206293 (Geraadpleegd op 12-08-2020)