L-vormig hoekpand aan Rattemanspoort

Beschrijving

L-vormig complex van drie bouwlagen onder een gecombineerd zadeldak met (recente?) dakkapellen, in 1921 gebouwd naar ontwerp van L. Landeloos met een hoofdvolume aan de Parijsstraat en een doorgang naar de doodlopende Rattemanspoort waar zich de dwarsvleugel van het gebouw bevindt.

De bovenbouw in sobere Franse stijl, opengewerkt door middel van steekboogvensters in een simili-omlijsting met trapeziumvormige sluitsteen en omlopende waterlijst, is horizontaal geleed door de hardstenen pui, de puilijst, de muurbanden, de cordonlijst en de ver uitkragende kroonlijst. Deze geleding wordt doorbroken door het verticale karakter van de risalietvormige deurtravee, uitlopend op een dakvenster met licht verheven pilasters onder een gebogen pseudo-fronton met jaarsteen "1921". De doorgang naar de Rattemanspoort is voorzien van hardstenen schamppalen.

Het schrijnwerk van de vensters werd vervangen.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 76300 (bouwvergunning 23.05.1921).