erfgoedobject

Stadswoningen

bouwkundig element
ID: 206294   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206294

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Als één geheel opgevatte rijwoningen die in 1922 werden gebouwd volgens de plannen van L. Corthouts en in totaal vier traveeën en drie bouwlagen tellen onder een gemansardeerd zadeldak. De gevel in neotraditionele stijl, met boogvormige muuropeningen in de eerste bouwlaag en rechthoekige vensters in negblokomlijstingen ter hoogte van de bovenbouw, is sterk horizontaal geleed door de hardstenen plint met afzaat, door muurbanden, doorgetrokken lekdrempels en lateien, en door de ver uitkragende kroonlijst op consoles van similisteen, baksteen en hout. In de derde travee wordt de horizontaliteit doorbroken door een risaliet dat uitloopt op een getrapt dakvenster met schouderstukken en steigergat.

Het naar kruisvensters verwijzende oorspronkelijke schrijnwerk van de bovenbouw bleef bewaard.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 81890 (bouwvergunning 19.06.1922).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206294 (Geraadpleegd op 12-08-2020)