erfgoedobject

Sint-Annacollege of d' Aude Sint-Anna

bouwkundig element
ID
206326
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206326

Juridische gevolgen

Beschrijving

In zijn huidige vorm, diephuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak, voorzien van een vlak gepleisterde, gebanaliseerde lijstgevel met recente pui, rechthoekige vensters, muurankers en een houten kroonlijst. Archiefgegevens tonen aan dat achter de bepleisterde gevel een oudere kern schuilgaat die minstens tot de 17de, mogelijk zelfs tot de 16de eeuw opklimt. Een bouwaanvraag van 1850 voor de wijziging van de winkelpui toont immers een diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen met trapgevel. De lijstgevel ontstond pas in 1871, toen de trapbekroning verdween, het pand met één bouwlaag verhoogd werd, en de gevel - op de pui na - zijn huidige uitzicht verkreeg.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 8361 (bouwvergunning 04.11.1850); dossier 21555 (bouwvergunning 10.11.1871).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Sint-Annacollege

  • Is deel van
    Naamsestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Annacollege of d' Aude Sint-Anna [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206326 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.