erfgoedobject

Gespiegelde hoekhuizen

bouwkundig element
ID
206353
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206353

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gespiegelde hoekhuizen
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grote Markt en omgeving
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gespiegelde hoekhuizen
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Imposante, gespiegelde hoekhuizen die in 1926 werden opgetrokken naar ontwerp van L. Govaerts, met drie traveeën aan de zijde van de Grote Markt, een afgeschuinde hoektravee, vijf traveeën aan de Brusselsestraat, en drie bouwlagen onder een schilddak dat schuilgaat achter een attiek. Beide panden worden getypeerd door een galerij aan de zijde van de Brusselsestraat, bedoeld ter afscherming van de Grote Markt ten opzichte van de verbrede Brusselsestraat en gevormd door een rondboogarcade in de eerste, een erker in de tweede, en een balusterbalkon in de derde bouwlaag. De gevels zijn bekleed met een parement van blauwe hardsteen (arcade) en witte natuursteen, en werden op de begane grond opengewerkt door rondboogvensters - analoog met de arcade -, en in de bovenbouw door rechthoekige vensters in verdiepte traveeën. De decoratie van de gevels is duidelijk beïnvloed door het 18de-eeuws Frans classicisme - meer bepaald de Lodewijk XVI-stijl -, gekenmerkt door de in eierlijsten gevatte vensters - voorzien van schrijnwerk met roedeverdeling -, door de lauwerkransen in de borstweringen ter hoogte van de derde bouwlaag aan de zijde van de Grote Markt, de vazen met draperieën op de balustrade van het balusterbalkon, en de lauwerkransen met guirlandes in de attiek. Nummer 2 werd in 2000 volledig gerenoveerd, waarbij enkel de gevels behouden bleven.

 • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 84492 (bouwvergunning 27.09.1926); dossiers 82413 / 84220 / 86494 / 106237 (bouwvergunning 22.10.1926).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Brusselsestraat

 • Is deel van
  Grote Markt en omgeving

 • Is gerelateerd aan
  Wederopbouwburgerhuis Saint Hubert


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gespiegelde hoekhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206353 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.