Handelspand naar ontwerp van P. Langerock

Gemeente Leuven

• Herinventarisatie Leuven (geografische herinventarisatie: 01-01-1997 - 15-02-2010).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Handelspand naar ontwerp van P. Langerock

Typologiewinkels
Stijlneogotiek

Beschrijving

Handelspand dat in 1923 ontworpen werd door P. Langerock als een breedhuis van slechts één travee en vier bouwlagen onder een pannen zadeldak.

De gevel is opengewerkt door een korfboogvormig uitstalraam in de met hardsteen beklede pui, en door boogvormige drielichten met negblokomlijsting in de bovenbouw. Typisch neogotisch zijn de borstweringen en het balkon met visblaasmotief in het maaswerk, de banderol met opschrift "A° 1924", de speklagen en cordons, en de hoekpilasters met bekronende bogenfries onder de kroonlijst.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 80627 (bouwvergunning 11.05.1923).

Bron: Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)

Auteurs: Mondelaers, Lydie & Verloove, Claartje