erfgoedobject

Handelspand naar ontwerp van A. Devos

bouwkundig element
ID: 206355   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206355

Juridische gevolgen

Beschrijving

Handelspand dat in 1920 onder leiding van A. Devos werd opgetrokken, en opgevat is als een breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een kunstleien zadeldak met twee dakkapellen. De verhoogde halsgevel, bekleed met een parement van zandkalksteen, is uitgewerkt in neorenaissancestijl en is opengewerkt door middel van kloostervensters en een erkervormig drielicht in de tweede bouwlaag, rondboogvensters en een rondboogvormig tweelicht met driezijdig balkon in de derde bouwlaag en een serliana in de geveltop. Typische neorenaissancemotieven zijn de diamantkoppen, acanthusbladeren, wortelmotieven, spiegels, siervazen, en het bekronend fronton. Voorts initialen "VC" in de geveltop en fraaie smeedijzeren balustrades in het balkon en de geveltop. Recente hardstenen winkelpui.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 77130 (bouwvergunning 01.03.1920).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Handelspand naar ontwerp van A. Devos [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206355 (Geraadpleegd op 15-07-2020)