Hoekhuis van 1922

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis van 1922

Beschrijving

In cartouches "1914" en "1922" gedateerd en door L. Mommaerts en F. Vandeput ontworpen hoekhuis van twee traveeën aan de Brusselsestraat, vier traveeën aan de Parijsstraat, en vier bouwlagen onder een zadeldak met schild. De gaaf bewaarde lijstgevels worden gekenmerkt door een twee bouwlagen hoge pui in zandhoudende kalksteen, met rechthoekige uitstalramen in de eerste en korfboogvormige vensters in de tweede bouwlaag, en door een als penantengevel opgevatte bakstenen bovenbouw met twee- en drielichten onder een ver uitkragende, verspringende tand- en kroonlijst in hout. Typerend is de naar de art deco verwijzende decoratie: met festoenen versierde cartouches, medaillons, en sluitstenen, en de tandlijsten op de lateien van de vensters. Aan de zijde van de Parijsstraat bevinden zich twee privé-ingangen naar de wooneenheden op de verdiepingen. Met uitzondering van de uitstalramen, bleef het oorspronkelijk schrijnwerk bewaard.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 92280 (bouwvergunning 03.08.1923).

Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje