Hoekhuis ontworpen door F. Vandeput

Beschrijving

Door F. Vandeput ontworpen hoekhuis (Pensstraat), in cartouche "1921" gedateerd, en opgevat als een diephuis van één travee en drie bouwlagen onder gecombineerde zadeldaken, met aan de Brusselsestraat een halsgevel in een meer eigentijdse vormgeving. De pui met natuurstenen parement wordt gekenmerkt door korfboogvormige uitstalramen en werd voorzien van nieuw schrijnwerk. De bovenbouw is opengewerkt door een halfronde erker met Frans balkon in de tweede bouwlaag en een hoefijzerboogvormig venster met balkon in de derde bouwlaag, en werd verfraaid met decoratieve elementen die aanleunen bij de art deco, onder meer de smeedijzeren balustrades, het hoefijzerboogvenster, de gestileerde bloem- en bladmotieven, de aanzet van de schouw, en de typografie van de jaarsteen.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79764 (bouwvergunning 27.06.1921).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie