erfgoedobject

Handelspand van 1920

bouwkundig element
ID
206361
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206361

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Handelspand van 1920
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Handelspand van 1920
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Handelspand dat in 1920 naar de plannen van G. Sterckx gebouwd werd als een hoekhuis van drie bouwlagen onder gecombineerde zadeldaken (kunstleien) met twee traveeën aan de Brusselsestraat, een afgeschuinde hoektravee, en vijf traveeën aan de Pensstraat. De gevel is opengewerkt door middel van korf- en rondboogvormige uitstalramen in de zandkalkstenen pui, en door empire-getinte rondboogvensters met geprofileerde waterlijsten en als balustrade uitgewerkte borstweringen in de bovenbouw. Typerend zijn de hoektravee en het middenrisaliet aan de Pensstraat, beide voorzien van een zandkalkstenen parement, hoekpilasters met composietkapitelen en een neobarok dakvenster dat opgevat is als een halsgevel met Frans balkon, boldecoraties, en pilasters onder een boogfronton. Aanpalend in de Brusselsestraat een drie bouwlagen hoog pand, in 1921 gebouwd naar ontwerp van architect Vandeput, met een gevel die volledig voorzien is van een zandkalkstenen parement en gekenmerkt wordt door oplopende hoekpilasters met composietkapitelen, rondbogige muuropeningen - in de vorm van een halfronde erker in de tweede, en een serliana met balkon in de derde bouwlaag -, en een halsgevelvormige bekroning met Frans balkon, boldecoraties, en pilasters onder een boogfronton met versierd boogveld.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 76178 (bouwvergunning 31.05.1920); dossier 79764 (bouwvergunning 27.06.1921).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Handelspand van 1920 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206361 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.