Winkelhuis van 1921

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis van 1921

Beschrijving

Winkel- woonhuis van één travee en drie bouwlagen onder een mansardedak, dat in 1921 palend aan de voormalige Mollengang werd opgetrokken naar de plannen van E. Mispelter. De eenvoudige, hardstenen pui onder een puilijst met gebroken voluten, geeft toegang tot de gelijkvloerse handelsruimte en - uiterst rechts - tot de voormalige Mollengang waarin de privé-ingang naar de wooneenheden op de verdiepingen. De eerder neotraditionele bovenbouw - gekenmerkt door speklagen en drielichten in negblokomlijstingen - is in de tweede bouwlaag voorzien van een balkon met balusterleuning en wordt bekroond door een barokke geveltop met inzwenkende voluten en een rechthoekig venster onder een cartouche met bouwjaar "1921" en een pseudo-boogfronton. Met uitzondering van de deur en het uitstalraam in de pui, bleef het oorspronkelijke schrijnwerk bewaard.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 80408 (bouwvergunning 19.09.1921).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie