Stadswoning Den Eenhoorn

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning Den Eenhoorn

Beschrijving

"Den Eenhoorn" werd door G. Decock in 1920 heropgebouwd naar 16de-eeuws model, zoals de inscriptie "1557/ ANNO/ 1920" op het hoofdgestel vermeldt. Het betreft een statig diephuis van drie traveeën en vier bouwlagen, met een halsgevel die gekenmerkt wordt door een twee bouwlagen hoge pui in blauwe hardsteen, een als penantengevel uitgewerkte bovenbouw met zandkalkstenen parement, en een barokke geveltop met in- en uitzwenkende voluten en frontonbekroning. De gevel is opengewerkt door middel van een korfboogvormige pui, rechthoekige vensters in de derde, steekboogvensters in de vierde bouwlaag en een rondboogvenster in de geveltop. De decoratie van de gevel is duidelijk geïnspireerd op de barok: guirlandes in de boogzwikken van de pui, oplopende pilasters met rijkelijk gedecoreerde kapitelen in de bovenbouw, een gevelbreed balusterbalkon op voluutconsoles waarvan de middelste met eenhoorn en de huisnaam, balustervormige borstweringen in de vierde bouwlaag, en in- en uitzwenkende voluten, festoenen, een medaillon met verstrengelde initialen "AM" en een driehoekig fronton in de geveltop.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 76195 (bouwvergunning 28.10.1921).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie