erfgoedobject

Burgerhuis Le croix de Bourgogne

bouwkundig element
ID
206366
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206366

Juridische gevolgen

Beschrijving

"Le croix de Bourgogne", in cartouches "1914" en "1921" gedateerd, werd door G. Decock ontworpen als een diephuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder een kunstleien zadeldak, met een gecombineerde geveltoppen en bekleed met een natuurstenen parement en in de geveltop een inscriptie met de huisnaam en de voorstelling van een kruis vertoont. De gevel is voorzien van pseudo-balkons met balustervormige borstweringen in de tweede bouwlaag, en heeft ter hoogte van de derde bouwlaag in de brede middentravee met een erker die uitloopt op een balkon. Het geheel is uitgewerkt in neorenaissance-stijl en wordt getypeerd door wortelmotieven, diamantkoppen, de driehoekige frontons en het gebroken boogfronton boven de vensters van de vierde bouwlaag, en de natuurstenen piron op het deels beschadigde boogfronton van de geveltop. De pui werd volledig gewijzigd, maar het oorspronkelijke schrijnwerk van de rechthoekige en spiegelboogvensters bleef bewaard.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79926 / 79166 (bouwvergunning 28.10.1921).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis Le croix de Bourgogne [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206366 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.