erfgoedobject

Burgerhuis Le croix de Bourgogne

bouwkundig element
ID: 206366   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206366

Juridische gevolgen

Beschrijving

"Le croix de Bourgogne", in cartouches "1914" en "1921" gedateerd, werd door G. Decock ontworpen als een diephuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder een kunstleien zadeldak, met een gecombineerde geveltoppen en bekleed met een natuurstenen parement en in de geveltop een inscriptie met de huisnaam en de voorstelling van een kruis vertoont. De gevel is voorzien van pseudo-balkons met balustervormige borstweringen in de tweede bouwlaag, en heeft ter hoogte van de derde bouwlaag in de brede middentravee met een erker die uitloopt op een balkon. Het geheel is uitgewerkt in neorenaissance-stijl en wordt getypeerd door wortelmotieven, diamantkoppen, de driehoekige frontons en het gebroken boogfronton boven de vensters van de vierde bouwlaag, en de natuurstenen piron op het deels beschadigde boogfronton van de geveltop. De pui werd volledig gewijzigd, maar het oorspronkelijke schrijnwerk van de rechthoekige en spiegelboogvensters bleef bewaard.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79926 / 79166 (bouwvergunning 28.10.1921).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis Le croix de Bourgogne [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206366 (Geraadpleegd op 09-07-2020)