erfgoedobject

Handelspand naar ontwerp van C. Goemans

bouwkundig element
ID
206367
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206367

Juridische gevolgen

Beschrijving

In de gevel "1921" gedateerd, doch pas in 1922 vergund handelspand van twee traveeën en drie bouwlagen onder een gecombineerd zadel- en mansardedak, dat door C. Goemans werd ontworpen met een gevel in overwegend neobarokke stijl, met een smalle en een brede travee die beide voorzien zijn van rechthoekige vensters in de tweede en spiegelboogvensters in de derde bouwlaag. De brede travee met drielichten heeft een halfronde erker onder een dito balkon en wordt bekroond door een verhoogde halsgevel met pseudo-serliana, in- en uitzwenkende voluten, en een jaarsteen met medaillon onder een bekronend boogfronton. Gewijzigde pui.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 80472 (bouwvergunning 24.04.1922).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Handelspand naar ontwerp van C. Goemans [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206367 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.