erfgoedobject

Handelspand van 1922, ontwerp van A. Mommaels

bouwkundig element
ID
206368
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206368

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1922 naar ontwerp van A. Mommaels opgetrokken handelspand van één travee en drie bouwlagen onder een gemansardeerd zadeldak, met een lijstgevel die voorzien is van een zandkalkstenen parement en afgelijnd wordt door gestapelde pilasters: Dorische pilasters met verdiepte spiegels, bloem-, blad- en schijfmotieven ter hoogte van de tweede bouwlaag, en gekoppelde, geringde pilasters met Korinthische kapitelen erboven. Typerend zijn het korfboogvenster met halfrond balusterbalkon in de tweede bouwlaag, het drielicht met smeedijzeren borstweringen in de derde bouwlaag, de kroonlijst op klossen, en de barok-getinte geveltop met inzwenkende voluten en een tweelicht dat tot voor kort bekroond werd door een boogfronton met rolwerk.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 77785 (bouwvergunning 20.11.1922).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Handelspand van 1922, ontwerp van A. Mommaels [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206368 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Leuven

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.