Burgerhuis Den Deynene Mantel

Beschrijving

In 1917 ontworpen breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een gemansardeerd zadeldak met dakvenster en twee dakkapellen met bolbekroning. De gevel, verdeeld in twee smalle buitentraveeën en een brede middentravee, is voorzien van een eenvoudige, hardstenen pui met gecanneleerde halfzuilen en een privé-ingang (gewijzigd schrijnwerk), onder een bovenbouw die opengewerkt is met rechthoekige vensters in de tweede en rondboogvensters in de derde bouwlaag. Alle vensters hebben een door zandkalksteen omlijst bovenlicht, siersluitsteen, en decoratieve borstwering die voorzien is van banderollen met opschrift "ANNO/ 1918" in de tweede bouwlaag en een balustrade in de derde bouwlaag. Typerend is het middenrisaliet met in de tweede bouwlaag een halfronde erker die in de derde bouwlaag overgaat in een balkon met tweelicht onder een banderol met huisnaam en een barok dakvenster met inzwenkende voluten, schelpmotief boven het drielicht en boogfronton. Fraaie smeedijzeren parapets en balustrade.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 77705 (bouwvergunning 11.09.1917).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie