erfgoedobject

Hoekhuis van 1876

bouwkundig element
ID
206379
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206379

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis van 1876
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Predikherenstraat
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis van 1876
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoekwoning, in 1876 gebouwd ter vervanging van een ruime vakwerkwoning en in 1894 verenigd met het aanpalende pand in de Predikherenstraat. Het handelspand met drie bouwlagen onder een pannen zadeldak, telt twee traveeën aan de Brusselsestraat, een afgeschuinde hoektravee en vijf traveeën in de Predikherenstraat. De met pseudo-banden gecementeerde lijstgevel heeft een typisch neoclassicistische decoratie van cordonvormige lekdrempels, geriemde vensteromlijstingen, decoratieve sluitstenen en een kroon- en tandlijst op klossen. De oorspronkelijke gietijzeren balkonbalustrades werden in de 20ste eeuw vervangen door eenvoudige Franse balkons. Gewijzigde winkelpui.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier zonder nummer (bouwvergunning 02.07.1876); dossier 56021 (bouwvergunning 27.08.1894).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis van 1876 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206379 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.