erfgoedobject

Neoclassicistische stadswoningen

bouwkundig element
ID
206389
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206389

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee recent verenigde breedhuizen en een hoekhuis, in 1876 in neoclassicistische stijl opgetrokken op de nieuwe rooilijn. Nummer 87, met drie traveeën, drie bouwlagen en een mezzanino onder een zadeldak. De bepleisterde lijstgevel wordt gekenmerkt door steekboogvensters in een geriemde omlijsting, met een decoratieve sluitsteen en cordonvormige lekdrempels in de tweede bouwlaag. Ingekaste kroonlijst op klossen en gewijzigde pui. Nummer 89, met drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde lijstgevel, gekenmerkt door een balkon met smeedijzeren balustrade op voluutconsoles, is opengewerkt met steekboogvensters in geriemde omlijsting, voorzien van cordonvormige lekdrempels in de tweede bouwlaag en decoratieve borstweringen in de derde bouwlaag. Bekronend hoofdgestel met spiegelfries en kroonlijst op klossen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 29508 (bouwvergunning 17.07.1876); dossier 28425 (bouwaanvraag 10.04.1876).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206389 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.