Stadswoning Den Trompetter

Beschrijving

Naderhand Den Gheyten Stal. Uit het derde kwart van de 18de eeuw daterend breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een kunstleien zadeldak dat gevat is tussen aandaken met muurvlechtingen en schouderstukken (deels in zandhoudende kalksteen).

De ontpleisterde lijstgevel in classicistische stijl, wordt gekenmerkt door steekboogvensters in een geriemde, hardstenen omlijsting en heeft tussen de middelste steigergaten nog de onderdorpel van een na 1934 verdwenen dakvenster. De begane grond, oorspronkelijk voorzien van een rondboogdeur, werd meerdere malen gewijzigd. De huidige toestand dateert deels uit 1934 (ordonnantie en schrijnwerk), deels uit 1966 (zadeldakje).

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 15579 (bouwvergunning 04.01.1869); dossier 94059 (bouwvergunning 22.05.1934); dossier 119949/6345 (bouwvergunning 22.07.1966).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie