Stadswoning De Trompet

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning De Trompet

Beschrijving

"De Trompet", later "Den Prince van Parma". Breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak, dat deel uitmaakt van een oorspronkelijk dubbel zo groot geheel, samen met het huidige nummer 104, waarvan de gevel in 1963 door L. Dierickx vervangen werd.

"Den Prince van Parma" was in 1610 eigendom van de gilde van de schoenmakers en werd in 1719 geïncorporeerd was bij de aanpalende brouwerij "De Coren Gaffel" (nummers 106-108).

De in bak- en zandsteen opgetrokken gevel vertoont sporen van speklagen, negblokomlijstingen en een steigergat, en werd in de loop van de 19de eeuw meerdere malen aangepast: de gevel werd verhoogd en voorzien van een neoclassicistische kroonlijst op zware voluutconsoles, de vensters werden verlaagd en kregen lekdrempels, en de pui werd herhaaldelijk gewijzigd.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 117621/5626 (bouwvergunning 09.05.1963).
  • MEULEMANS A., Oude Leuvense straten en huizen, De Brusselsestraat, in MGLOKO, jaargang 8, 1968, p.112.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie