erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
206401
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206401

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee breedhuizen uit het tweede kwart van de 19de eeuw, opgetrokken als één geheel van acht traveeën, drie bouwlagen en een mezzanino onder een kunstleien zadeldak, dat oorspronkelijk niet alleen boven de derde travee, maar ook boven de zesde travee van een dakvenster met laadluik voorzien was. De ontpleisterde lijstgevel in neoclassicistische stijl, is sterk geritmeerd door rechthoekige vensters met hoekblokken, en wordt horizontaal geleed door de hardstenen puilijst, dito lateien in de tweede bouwlaag, de hardstenen lekdrempels - doorgetrokken in de derde bouwlaag -, en de deels gedichte mezzaninovensters tussen de steigergaten. Twee geprofileerde hoekblokken in zandhoudende kalksteen en de bakstenen lijst onder de mezzanino verwijzen naar een oorspronkelijk cordon in stucwerk. Recente winkelpuien. Verankerde zijgevel met topstuk en zes traveeën brede achtergevel, met grotendeels gedichte mezzanino.


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206401 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.