Rij sociale woonhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rij sociale woonhuizen

Beschrijving

Door de Gewestelijke Samenwerkende Maatschappij voor de Huisvesting in 1928-1929 gebouwde rijwoningen van twee bouwlagen en twee traveeën onder pannen zadeldaken. Bakstenen enkelhuizen met gespiegelde gevelopstanden die gekenmerkt worden door een lage hardstenen plint, gekoppelde smalle deurtraveeën met getrapte penant, baksteenbanden in kops verband, borstweringen in decoratief baksteenpatroon en vensters met hoekblokken in similisteen.

Nummers 22, 32 en 42 met slechts één travee in de bovenbouw die uitloopt op een puntgevel met hoekblokken, muurvlechtingen en een klein zoldervenster.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 88483 (bouwvergunning 08.02.1929).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie

De elf rijwoningen werden ontworpen door de gebroeders architecten E. en G. Jotthier.

• Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, Dienst Onroerende Transacties, registratiefiches, SHM 2420, Leuven, Pereboomstraat.