erfgoedobject

Hoekhuis met de Sint-Maartenstraat

bouwkundig element
ID: 206443   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206443

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ruime hoekwoning naar ontwerp van architecten L. Spéder en J. Vanderveken, opgetrokken in 1920 en een voorbeeld van eclectische wederopbouwarchitectuur met neo-Lodewijk XV-invloeden. Dubbelhuisopstand met vijf traveeën in de Rijschoolstraat, twee traveeën in de Sint-Maartenstraat en twee bouwlagen onder een leien mansardedak met dakkapellen. De baksteenbouw wordt gekenmerkt door een symmetrische opstand rond een centraal toegangsrisaliet met schouderboogdeur in witstenen omlijsting en halfrond balkon met getoogd balkonvenster, en een horizontale geleding met hardstenen plint, witstenen muurband, dito druiplijst en houten kroonlijst. Typerend houten schrijnwerk met waaier boven de deur en roedeverdeling in de vensters.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79909 (bouwvergunning 25.07.1920).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoekhuis met de Sint-Maartenstraat [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206443 (Geraadpleegd op 17-10-2019)