Hoekpand Vital Decosterstraat

Beschrijving

Hoekpand van 1838 dat stilistisch aansluit bij het neoclassicistische ensemble rondom de Rijschool (zie straatinleiding). Oorspronkelijk als woonhuis opgetrokken pand van drie bouwlagen met mezzanino onder in de hoek afgesnuite zadelbedaking. Het telt vier traveeën in de Rijschoolstraat, een afgeschuinde en deels blinde hoektravee en drie traveeën in de Vital Decosterstraat, waarvan één met blindvensters. Typerende horizontale geleding door middel van de eenvormige vensterregisters, een plint in witsteen, en pui- en kroonlijst. Bij de verbouwing tot studentenhuisvesting in 1952 licht verhoogd en in 1966 in de Vital Decosterstraat met een nieuwbouw van vijf bouwlagen uitgebreid naar ontwerp van architect F. Delang.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 11271 (bouwvergunning 23.08.1838), dossier 109886/2221 (bouwvergunning 31.07.1952), dossier 119737/6252 (bouwvergunning 12.04.1966).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie