erfgoedobject

Afgeschuind hoekpand

bouwkundig element
ID: 206447   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206447

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afgeschuind hoekpand
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Afgeschuind hoekpand met de Vital Decosterstraat, als advocatenwoning opgetrokken in 1922 naar de plannen van architect G. Sterckx. Markante wederopbouwarchitectuur in eclectische stijl met vorm- en decoratieve elementen ontleend aan de Franse Lodewijkstijlen, vermengd met eigentijdse accenten.

Het pand telt in totaal zeven traveeën en drie bouwlagen onder een afgewolfd zadeldak en is opgetrokken in rode baksteen met een ruime verwerking van witte natuursteen, onder meer voor het parement van de begane grond en de toegangs- en hoektraveeën. Veelvuldige en eclectische toepassing van stijltypische decoraties en detailleringen: erkeruitbouw, balkon met balusters, eierlijsten, entablementen, triglief- en tandfriezen, oculi, Ionische pilasters, guirlandes en andere reliëfs en kenmerkend schrijn- en smeedwerk.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 81807 (bouwvergunning 19.06.1922).

Bron     : Mondelaers Lydie & Verloove Clara i.s.m. Van Roy Diane, Van Damme Marjolijn en Meulemans Katharina. 2009. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie. Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument)
Auteurs :  Mondelaers, Lydie, Verloove, Claartje
Datum  : 2009


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Afgeschuind hoekpand [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206447 (Geraadpleegd op 25-09-2020)