erfgoedobject

Afgeschuind hoekpand

bouwkundig element
ID
206447
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206447

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afgeschuind hoekpand
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afgeschuind hoekpand
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Afgeschuind hoekpand met de Vital Decosterstraat, als advocatenwoning opgetrokken in 1922 naar de plannen van architect G. Sterckx. Markante wederopbouwarchitectuur in eclectische stijl met vorm- en decoratieve elementen ontleend aan de Franse Lodewijkstijlen, vermengd met eigentijdse accenten.

Het pand telt in totaal zeven traveeën en drie bouwlagen onder een afgewolfd zadeldak en is opgetrokken in rode baksteen met een ruime verwerking van witte natuursteen, onder meer voor het parement van de begane grond en de toegangs- en hoektraveeën. Veelvuldige en eclectische toepassing van stijltypische decoraties en detailleringen: erkeruitbouw, balkon met balusters, eierlijsten, entablementen, triglief- en tandfriezen, oculi, Ionische pilasters, guirlandes en andere reliëfs en kenmerkend schrijn- en smeedwerk.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 81807 (bouwvergunning 19.06.1922).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Afgeschuind hoekpand [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206447 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.