erfgoedobject

Neoclassicistische stadswoning

bouwkundig element
ID
206450
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206450

Juridische gevolgen

Beschrijving

Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, met een 19de-eeuwse lijstgevel in neoclassicistische stijl die gekenmerkt wordt door een pleisterlaag met Franse voegen, in stucwerk uitgevoerde geriemde vensteromlijstingen met siersluitsteen, oren en chutes, en een hoofdgestel met tandfries. Onder de natuurstenen puilijst getuigt een hoofdgestel van een grotendeels verwijderde houten winkelpui, eveneens in neoclassicistische stijl.

Het pand heeft een minstens tot de helft van de 18de eeuw opklimmende kern en vormde ooit één geheel met het aanpalende pand 's-Meiersstraat nummer 1. Hiervan getuigen onder meer de (gedeelde) tongewelfde kelder en het grotendeels oorspronkelijke dakspant met steile dakhelling aan de achterzijde.

Volgens archiefgegevens werd de mansarde met dakkapellen toegevoegd in 1936.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 96642 (bouwvergunning 24.04.1936).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Burgerhuizen

  • Is deel van
    's-Meiersstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206450 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.